Vantaan kaupunki on tänään tiedottanut Finnish Consulting Groupin tekemästä selvityksestä Peijaksen päivystyksen suhteen. Tiedotteen mukaan Vantaan kaupunki on säästänyt 700 000 euroa ulkoistuksen myötä tai ainakin 100 000 euroa, kun lasketaan triagen aiheuttamat lisääntyneet erikoissairaanhoidon kustannukset. Tiedotteessa sivumennen mainitaan henkilökunnan vähentynyt määrä.
Triage-luokitukseen siirtyminen pääkaupunkiseudulla on vähentänyt käyntejä TK-päivystyksissä. Lasku on ollut huomattava myös Vantaalla. Triage-luokituksen käyttöönotto on johtanut rajuun kasvuun erikoissairaanhoidon lähetteiden määrässä. Kustannukset on siis siirretty terveyskeskuspäivystyksestä erikoissairaanhoitoon ja 700 000 euron säästö supistuu tässä kohtaa 100 000 euron säästöksi. FCGn mukaan Vantaa maksaa 3,4% enemmän jokaisesta käynnistä Peijaksen päivystyksessä kuin aikaisemmin päivystyksen ollessa vielä kunnan omaa työtä. Todellista säästöä ei siis ole syntynyt.
Attendo MedOne on toteuttanut päivystyksessä todellisen henkilökuntasaneerauksen. Henkilökunnan määrä on laskenut radikaalisti. FCGn mukaan 1,5 lääkäristä on luovuttu sekä myös 13 hoitajasta. Varovasti arvioidenkin tämä on tuonut säästöä Attendo MedOnella 750 000 euroa. Säästöt on siis revitty henkilökunnan selkänahasta.
Mikäli Vantaa olisi itse kehittänyt päivystyksen toimintaan samaan suuntaan kuin Attendo MedOne olisi säästöt tulleet suoraan Vantaan kaupungille. Nyt 750 000 euron säästöistä vain 100 000 euroa palautuu. Säästöjen repiminen henkilökunnan selkänahasta on myös hyvin arveluttavaa.
Johtopäätöksenä voi siis todeta, että ulkoistus on nostanut päivystyksessä käynnin kustannusta/asiakas 3,4 % per käynti, joka on otettu takaisin vähentämällä henkilökuntaa rajusti. Peijaksen TK-päivystyksen ulkoistus on siis tullut huomattavasti kalliimmaksi, kuin on annettu ymmärtää. Sopimus on katkolla syksyllä, tilastojen valossa sitä ei pitäisi missään nimessä jatkaa. Valitettavasti ideologiset kannat Vantaalla ajavat hyvän talouden hoidon edelle.