Vuosisadan alkoholikesä estettävä

Päivi Räsänen on taas huolissaan huumeiden käytön lisääntymisestä. Edellisellä kerralla Räsänen puhui kannabiksesta, johon vastasin omassa blogissani. Nyt Räsänen kiinnittää huomionsa deittihuumeeksikin kutsuttuun MPDV -huumeeseen tai huumausaineenkaltaiseen aineeseen. Hyvä niin, mutta jos puhutaan oikeista asioista, niin vuosisadan alkoholi kesäkin tulisi estää.

Alkoholi aiheuttaa vuosittain vähintään miljardin euron välittömät kustannukset sekä noin kolmesta viiteen miljardiin euroa välillisiä kustannuksia. Välillisiä kustannuksia on vaikea arvioida tarkasti, koska alkoholi on mukana huomattavassa osassa tapaturmia, perhe- ja sosiaalikriisejä, lisää syöpäriskiä, aiheuttaa runsaasti ennenaikaista eläköitymistä jne. Lista on melkein loputon. Alkoholivero tuottaa valtiolle vuosittain noin miljardin euron verran.

Alkoholi Suomessa on kuitenkin nostettu puolijumalalliseen asemaan. Siitä kertoo myös vanhat sananlaskut:”Jos ei viina, terva ja sauna auta, niin sitten kaivetaan hauta.” Oikeasti yhteiskunta ei menettäisi juuri mitään, jos alkoholin käyttö Suomessa lopetettaisiin. En kuitenkaan ole niin naivi ja uskoisi kieltolain muuttavan suomalaista alkoholikulttuuria. Sen muutoksen on tultava meistä itsestämme.

Meidän tulisi pyrkiä kohti terveempää alkoholikulttuuria. Kasvatuksen pitäisi alkaa jo lapsena, jatkua nuoruuden läpi sekä kestää koko aikuisiän. Me aikuiset, varsinkin isät ja äidit, olemme vastuussa nuorten juomakulttuurin suunnasta. Meidän ei siis pitäisi antaa nuorillemme kuvaa, että alkoholi on ”Vittu, jee!”, vaan sillointällöin nautittava juoma.

Suosittelen teitä lukemaan Suomen Lääkäriliiton tekemän kannanoton alkoholihaittojen vähentämiseksi. Se sisältää todella paljon hyviä konkreettisia ehdotuksia.

Siinä missä huumeet ovat nouseva vitsaus Suomessa, niin alkoholi on ollut vitsaus aina. Meidän tulisi pyrkiä kohti päihteetöntä yhteiskuntaa.

”Viina on viisasten juoma – harmi, että sitä myydään kaikille”