Yöleikkaukset loppuvat Peijaksessa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on lopettanut yölliset leikkaukset Peijaksen sairaalassa. HUSin järjestelyistä käy ilmi, että potilaita pyritään ensisijaisesti siirtämään muihin sairaaloihin, jos potilaan tilanne leikkausta vaatii. Mikäli potilas ei ole siirtokuntoinen yritetään henkilökuntaa soittaa paikalle ns. katastrofilistoilta.

Henkilökunnan saaminen keskellä yötä ei ennen ollut ongelma, koska HUS ylläpiti varallaolojärjestelmää. Näin aina osa henkilökunnasta oli varautunut tulemaan yöllä töihin ja he olivat varmasti työkuntoisia. Nyt samaa varautumista ei ole ja puhelimet ovat varmasti osalla myös suljettuina. Myöskään mitään velvollisuutta tulla töihin ei synny. Yöllinen leikkaus ei täytä työaikalainsäädännön määrittelemää hätätyönvelvoitetta, eli töihin ei ole pakko tulla. Potilas voi vain vieressä laulaa Jenni Vartiaisen uutta hittiä:”Mä en haluu kuolla tänä yönä.”

HUSin päätös tulee vaikuttamaan oleellisesti Peijaksen sairaalan potilaiden turvallisuuteen. Peijaksen sairaalassa tehdään paljon elektiivisiä leikkauksia sekä myös erilaisia akuutteja leikkauksia mm. lonkkaleikkauksia. Leikkausten yhteydessä syntyy aina komplikaatioriskejä, jotka voivat vaatia hätäleikkausta. Hätä ei kuitenkaan katso kelloa, vaan voi tulla myös kello 22-07 välisenä aikana jolloin leikkaussalinhoitajia ei paikalla ole.

Olin itse hämmästynyt tästä HUSin päätöksestä ja kysyinkin asiaa Vantaan terveyspalvelujenjohtajalta Timo Aronkydöltä. Aronkydön mukaan hänelle ei asiasta raportoitu ennenkuin päätöksiä oli tehty. Hänen mukaansa erikoissairaanhoito saa itse suunnitella operatiivisen toimintansa. Näin ainakin silloin, kun HUS tekee itse omat tulkintansa erikoissairaanhoitolaista.

Toivoa sopii, ettei kukaan kuole tämän säästötoimen seurauksena. Mitään muuta kuin toivoa ei tässä tilanteessa pysty, kun päätös on jo tehty. Onnea Vantaa!