Inhimillisempi kuolema on mahdollista hyväksymällä eutanasia

Ruotsi on tänään hyväksynyt kuolemaan auttamisen vakavasti sairaiden potilaiden kohdalla, jotka ovat psyykkisesti terveitä, pystyvät tekemään itsenäisiä päätöksiä ja haluavat elämää ylläpitävien laitteiden sammuttamista. Askel on ensimmäinen matkalla aktiviiseen eutanasiaan ja on todella tärkeä potilaan itsemäärämisoikeuden kannalta.

Olen itse kirjoitellut aiheesta myös bloggauksia. Ensimmäisessä bloggauksessa, Onko elämä pääsääntöisesti arvokkaampaa kuin elämänlaatu, pohdiskelin asiaa käytännön esimerkkien kautta. Mielestäni elämänlaadun on aina mentävä itse elämän edelle. Elämä mikä on täynnä fyysistä kärsimystä, henkistä hätää ei ole ihmisarvon mukaista elämää. Ihmisen pitäisi silloin saada itse päättää elämästään ja mahdollisuudet arvokkaaseen, hyvään kuolemaan tulisi tarjota.

Toisessa bloggauksessani, Rauhallinen exitus letalis kello 06:15, pohdiskelin itse kuolemaa, kuolevaa sekä hänen läheisiään. Kirjoituksessa nostin esiin hyvän kuoleman lähtökohdat:”Koska vainajalle palveluksia ei enää voi tehdä, niin ne on tehtävä ennen kuoleman hetkeä. Ihmisille on mahdollistettava hyvä kuolema, mahdollisimman kivuton, turvallinen ja rauhallinen. Valitettavasti tämä ei aina ole mahdollista.” Pitäisin yhtenä vaihtoehtona aktiivista eutanasiaa tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

Kirjoitin myös bloggauksessa kuoleman lopullisesta vallasta:”Kuolemasta on tullut liian suuri tabu yhteiskunnassa. Meidän olisi aina syytä asettaa elämänlaatu itse elämän arvon edelle ja varsinkin kuunnella kuolevan tahtoa. Vaikka kuolema erottaa meidät äideistä, veljistä, lapsistamme, niin emme saisi olla itsekkäitä kuoleman edessä, vaan nöyrästi kunnioittaa sen lopullista valtaa. Se tulee meidän kohdalle aikanamme.” Meille on annettu vain yksi lupaus syntymämme hetkellä, se on kuolema.

On hyvä päättää tämäkin kirjoitus samoihin sanoihin kuin aikaisempi bloggaukseni ja vastata esittämääni kysymykseen –
On syytä harkita vakavasti elämänlaadun arvoa kuolevien potilaiden kohdalla. Voisiko kuolevilla potilailla olla oikeus päättää paremmasta kuolemasta omalla kohdallaan, jolloin elämänlaatu voittaisi elämän? Kyllä olisi.