Suomi on monikulttuurinen maa ja on ollut sitä aivan alusta asti. Monesti puhutaan suomalaisesta kulttuurista, mutta yhtenäistä kulttuuria ei Suomessa koskaan ole ollutkaan. Nykyään Suomeen on tullut myös lisää kulttuureja maahanmuuton myötä.
Monikulttuurisuus on nähty peikkona. Pelätään ihmisten erilaista ulkonäköä, heidän pukeutumistaan, kieltään ja erilaista käyttäytymistään. Pelätään heidän erilaista kulttuuriaan. Ei sitä pitäisi pelätä, siihen pitäisi tutustua.
On kuitenkin totta, että osa kulttuureihin liittyvistä traditioista on Suomen lain vastaisia. Suomen lain kuuluukin olla se tekijä, mikä rajaa kulttuureja. Esimerkkinä voidaan pitää eräissä kulttuureissa yleistä naisten ympärileikkausta, mikä on Suomen laissa kielletty, vaikka se kuuluu tärkeänä osana tiettyjen ihmisten kulttuuriin. Näin laki määrittää kulttuurin raamit. On kuitenkin muistettava länsimainen oikeuskäsitys, joka pääsääntöisesti lähtee aina yksilön oikeuksista sekä velvollisuuksista eikä ryhmän oikeuksista ja velvollisuuksista.
Monissa kulttuureissa on erilaisia omia oikeusistuimia, joiden tulosta Suomeen on puhuttu paljon. Juutalaisilla esimerkiksi on eri puolilla maailmaa toimivia beth din -oikeusistuimia sekä muslimeilla sharia -oikeusistuimia.
Tiukasti tulkittuna uskonnonvapauslaki nimenomaan meinaisi sitä että nämä tuomioistuimet tulee sallia, ainakin niin kauan kuin sovittelumenettely yleensäkin sallitaan; jos kiistan osapuolet haluavat käyttää uskonnollisin perustein päätöksiä tekeviä sovittelijoita, niin se heille sallittakoon. Sinänsä minun mielestäni voidaan myös argumentoida, että koska uskonnollisiin asioihin liittyy yleensä tietty määrä käytännön ei-vapaaehtoisuutta (helvetin pelko, kuoleman jälkeiset rangaistukset) uskonnollisperusteiset sovitteluistuimet voitaisiin kieltää tai niitä ainakin rajoittaa. Lisäksi tasa-arvoon tulee kiinnittää erityistä huomiota sekä myös toiminnan täyteen vapaaehtoisuuteen molempien osapuolten kohdalla.
Hyväksytään erilaiset kulttuurit, tutustaan niihin ja annetaan lakien olla kulttuureja rajaava tekijä.