Kympillä hoitsun vastaanotolle

”Sairaanhoitajan työ on arvokasta, eikä sitä pidä antaa ilmaiseksi”, näin kokoomuksen Sirpa Asko-Seljavaara perusteli sairaanhoitajalla käynnin muuttumista maksulliseksi. Kommentti on monellakin tapaa todella pielessä.

Sairaanhoitajalla käyminen on ollut tähän mennessä maksutonta, ei missään nimessä ilmaista. Verovaroista ollaan toistaiseksi maksettu sairaanhoitajien palkka ja samalla jokainen on voinut käydä maksuttomasti sairaanhoitajan vastaanotolla. Hyvä niin!

Maksullisella sairaanhoitajakäynnillä tulee todennäköisesti olemaan suuret vaikutukset suomalaisten terveyteen. Ennaltaehkäisyä tulee olemaan huomattavasti vähemmän vähäosaisten parissa, koska heillä ei ole yksinkertaisesti varaa maksaa yhdeksää euroa käynnistä. Monissa sairauksissa, kuten diabetes ja verenpainetaudit joudutaan käymään jatkuvasti kontrolleissa sairaanhoitajan puheilla. Muuttuvatko nämäkin maksulliseksi?

Sairaanhoitajalla käymisen muuttuminen maksulliseksi silottelee myös sopivasti tietä palvelusetelijärjestelmälle. Totutetaan ihmiset maksamaan aina, käynnin tyypistä riippumatta, oma osuutensa terveydenhoidosta. Näinhän se tulee olemaan myös palvelusetelin kanssa, joka tuo vapauden maksaa enemmän.

Asko-Seljavaara sanoi perusteluissaan myös, ettei arvokasta työtä ei pidä antaa ilmaiseksi. Samalla tavallahan voidaan jatkossa sitten perustella kirjastotyötä, maksutonta peruskoulutusta, maksutonta neuvolaa, tie on siis loputon arvokkaiden töiden osalta. Perustelu oli siis erittäin huono, melkein yhtä huono kuin koko idea muuttaa sairaanhoitajalla käyminen maksulliseksi.