Vantaa lopettaa määräaikaisesti pakolaisten vastaanoton, liikelaitostaa suun terveydenhuollon sekä pilotoi kotikatkaisua

Äsken päättyneessä Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa tehtiin isoja päätöksiä. Poimin näistä kohdista kolme tarkempaan pohdiskeluun.

Vantaa lopettaa määräaikaisesti pakolaisten vastaanoton

Määräaikainen keskeytys kuntapaikkojen myöntämiseen pakolaisille ja kiintiöpakolaisten ottamiseen ajalla 1.1.2010-31.12.2011. Näin sanotaan esityslistalla ja kohta se on myös luettavissa hyväksytyissä päätöksissä pöytäkirjasta. Tämä asia herätti myös paljon keskustelua lautakunnassa.

Syyt kiintiöpakolaisten vastaanottamiseen löytyvät Vantaan resursseista. Vantaalla on neljä työntekijää, jotka ovat vastuussa maahanmuuttajien sosiaali- ja terveydenhuollon asioista. Nämä neljä työntekijää ovat jo nyt täysin työllistettyjä kaikkien (ei siis pelkästään pakolaisstatuksella maahantulleiden) maahanmuuttajien kanssa ja sitä kautta Vantaalla ei ole mahdollisuutta ottaa enempää pakolaisia. Jo nyt Vantaalle muuttaa paljon muita maahanmuuttajia, jotka myös kuormittavat tätä pientä ryhmää.

Vantaan päätös ei vaikuta Suomen maahanmuuttopolitiikkaan, joten päätöstä on käsiteltävä paikallisesti kuntatasolla. Ottaessaan vastaan pakolaisia kotoutettavaksi on vastaanottavalla kunnalla oltava tarpeeksi resursseja järjestääkseen asian kunnolla. Se on vastaanottavan kunnan eettinen vastuu. Kotouttamisen epäonnistumisen kustannukset nousevat nopeasti. Siksi on parempi kunnallistasolla määräaikaisesti keskeyttää pakolaisten vastaanottaminen, jotta tästä eettisestä vastuusta selviydyttäisiin hyvin.

Suun terveydenhuolto liikelaitostetaan

Ensimmäisenä kuntana Suomessa Vantaa liikelaitostaa koko suun terveydenhuollon, todennäköisesti. Sosiaali- ja terveyslautakunta ainakin on tähän suostuvainen. Tästä asiasta keskustelu kesti melkein kaksi tuntia. Loppujen lopuksi lautakunta Vantaa sopimuksen mukaisesti hyväksyi asian. Kirjoitan tästä aiheesta myöhemmin pidemmän oman kirjoituksen, koska se todellakin sen vaatii.

Kotona tapahtuva katkaisuhoito ja jälkikuntoutus

Vantaa pilotoi todella nerokasta ideaa tuoda katkaisuhoito tietyillä ryhmille kotiin. Kotona tapahtuva katkaisuhoito tuo ainakin osittaista ratkaisu vanhusväestön pahenevaan alkoholiongelmaan. Monet varsinaisista katkaisuhoitopaikoista on luonteeltaan sellaisia, ettei niissä ole mahdollisuutta hoitaa vanhuksia. Toivottavasti tätä kautta saamme tuotua apua pahenevaan alkoholiongelmaan vanhusväestöllä. Tuloksista tulen kirjoittamaan lisää sitten loppuvuodesta, kun niitä on nähtävillä.

Pikanttina yksityiskohtana lopuksi on pakko mainita Finnish Consulting Groupin kanssa tehty konsultointisopimus Vantaan terveyskeskuspäivystyksen ulkoistamisesta Peijaksen sairaalassa. Peijaksen sairaalan terveyskeskuspäivystys on nyt ulkoistettu MedOne Attendolle, sopimus on katkolla vuoden lopulla. Konsultoinnin kustannukset ovat noin 12 000 – 13 000 euroa, mistä MedOne Attendo maksaa puolet – Tutkittava maksaa puolet tutkimuksesta, näihän tupakkayhtiötkin ovat käsittääkseni toimineet.