Kiitti hei neandertalilaiset!

Viimeiset neandertalinihmiset katosivat maapallolta noin 28 000 vuotta sitten. On sääli, etten pysty kädestä pitäen kiittää heitä siitä, etteivät he koskaan keksineet ydinvoimaa. Se jäte, mitä heiltä olisi jäänyt olisi edelleen täällä meidän hoidettavanamme. Kiitos siitä!

Ydinpolttoaineen loppusijoitusta on kehuttu täysin turvalliseksi ratkaisuksi. Siellähän ne peruskalliossa pötköttävät kuparikuoressa, jonka pitäisi säilyä 100 000 vuotta! Niin pitäisi, mutta säilyykö? Kuten kaikki varmasti tietävät, niin viimeiseen 10 000 vuoteen on mahtunut yksi jääkausi ja yksi tai useampia tulee hyvin todennäköisesti tapahtumaan seuraavan 100 000 vuoden sisään. Jääkauden aikaan ikirouta ylettyi ruotsalaisten tutkimusten mukaan 750 metrin syvyyteen, samaan aikaan Suomesta tulee jääkauden yhteydessä maanjäristysalue, kuten viime jääkaudenkin aikana tapahtui.

Kupari säilyy, jos säilyy. On meinaan hyvin mahdollista, että lämmin kuparikapseli yhdessä maaperän kosteuden kanssa syövyttää kapselit rikki 1 000 vuodessa. Tämän jälkeen koko ydinpolttoaineen loppusijoituspaikan yläpuoli on suljettava tuhansiksi vuosiksi, ettei säteily pohjaveden myötä leviäisi ravintoketjuihin niin nopeasti.

Mutta eihän tällä ole mitään merkitystä. Mehän kaikki olemme jo olleet pitkän aikaa kuolleita. Kiitos vielä kerran neandertalinihmisille ydinvoimattomuudesta. Me olisimme nyt pulassa. Kiitos!