Olen absolutisti, mutta ei sinun tarvitse olla

Rupesin noin kolme vuotta sitten absolutiksi. Ihmisten reaktiot siihen olivat alkuun niitä perinteisiä – noinhan ne kaikki sanoo. Olin kuitenkin päätökseni tehnyt. Nykyään, kun eri tilaisuuksissa tarjotaan alkoholia kysyn aina alkoholitonta vaihtoehtoa, niin monet ihmiset alkavat kysymään miksi en juo. Itse en koskaan kysy heiltä kysymystä:”Miksi sinä juot?”

Käyn joskus ystävieni kanssa oluelle. He juovat oluen ja minä siinä sitten yleisesti jotain cola-juomaa tai sitten pyydän baarimikkoa tekemään kirpeän alkoholittoman ”paukun”. Melkein kaikki ystäväni ovat tottuneet siihen etten juo ollenkaan. Toiset jatkavat kyselyjä kuivan kauden jatkumisesta. Heiltäkään en koskaan kysy:”Milloin sinun märkäkautesi loppuu?”

Miksi absolutin pitäisi kertoa syitä juomattomuuteen? Mitä hänen pitäisi todistaa muille? Tätä en ymmärrä.

Terveydenhoitoalan ammattilaisena tiedän liiallisen alkoholin käytön seuraukset. Jos juominen pysyy hallinnassa, niin siitä harvemmin on kenellekään haittaa. Alkoholismiin yhteiskunnan on kuitenkin puututtava. Se tuhoaa perheitä ja tuottaa ihmisraunioita. Siihen meidän on puututtava – kaikkien.