Sunnuntaiaukiolosta tulossa kallis kahle

Kauppalehti uutisoi kauppakeskusten käyttämästä kiristystaktiikasta pakottaessaan kaikki pienetkin erikoisliikkeet pitämään ovensa auki sunnuntaisin välittämättä liikkeelle aiheutuvisa myyntitappioista. Tämä ei tullut yllätyksenä, vaan siitä puhuttiin jo etukäteen. Nyt pienten erikoisliikkeitten yrittäjillä ei välttämättä ole kuin juhlapyhät vapaina, kaikkina muina päivinä painetaan duunia.

Myös kunnilla on orastavia ongelmia sunnuntaiaukiolojen kanssa. Esimerkiksi Vantaalla joudutaan lisäämään ympärivuorokautisia sekä viikonloppuisin aukiolevia päiväkoteja, jotta myyjät pääsisivät töihin. Tämä tulee lisäämään kunnan menoja tänä vuonna.
Koska kulutus Suomessa on pysynyt ennallaan tai laskenut viime vuoden aikana tulee sunnuntaiaukiolo näkymään myös kuluttajan kukkarossa. Yritykset siirtävät pidentyneestä aukioloajasta koituneet kustannukset suoraan hintoihin.

Kokonaisuudessaan sunnuntaiaukiolot ovat olleet huono ratkaisu niin yrittäjille, kunnille kuin kuluttajille. Suurin hyöty aukioloajoissa on ollut pieni työllistävä vaikutus, mutta kokonaisuudessaan sunnuntaiaukiolot ovat vähentäneet yrittäjän vapautta, lisänneet kunnan kustannuksia ja tulevat aiheuttamaan hintojen nousua. Aukioloajat on siis osoittautumassa jälleen yhdeksi virheeksi.