Huumeita käytetään päivittäin luvallisesti

Olen mielenkiinnolla seurannut tänään käytyä keskustelua kannabiksesta. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen on kirjoittanut kannabiksen vaaroista ja hyvän puolustuspuheen kannabiksen lääkinnällisesti käytöstä on kirjoittanut Raimo Myöhänen. Ajattelin heittää lusikkani mukaan tähän soppaan.

Huumausaineet väärinkäytettynä aiheuttavat monia riskejä, niin fyysisiä kuin sosioekonomisia. Ne tuhoavat ihmisiä ja kokonaisia perheitä. Oikein käytettynä huumeet ovat esimerkiksi osa tehokasta kivunlievitystä. Meillä on monia valmisteita käytössä, jotka luokitellaan huumeiksi. Näistä yleisesti käytetään morfiinia sekä sen johdannaisia.

Morfiini

Morfiinia on käytetty kivunlievitykseen jo 1920-luvulta lähtien. Sitä valmistetaan oopiumunikon siemenkodasta saatavasta raakaopiumista. Oikein käytettynä morfiini on erittäin tehokas kipulääke. Morfiinilla kuitenkin on runsaasti haittavaikutuksia, kuten kaikilla voimakkailla lääkkeillä. Näistä yleisimpiä ovat väsymys, ummetus, pahoinvointi ja oksentelu. Harvinaisempia käytössä ilmeneviä haittavaikutuksia on muunmuuassa euforia, hengityslama, unihäiriöt, sekavuus sekä riippuvuus. Nämä siis ovat harvinaisia sivuvaikutuksia. Päivi Räsänen blogissaan käsitteli kannabiksen kohdalla vain sen harvinaisia sivuvaikutuksia, ei niinkään sen yleisiä sivuvaikutuksia.

Kannabis

Kannabista Suomessa on alettu myöntämään erityisluvalla. Kannabikseen käyttöön myönnetään erityislupa vain, jos myyntiluvallisilla lääkkeille ei ole saatu hyvää vastetta. Suomessa yleisesti käytetty kannabislääke on Bedrocan®. Kannabista valmistetaan hampun lehdistä sekä kukinnoista. Oikein käytettynä myös kannabis on erittäin tehokas kipulääke. Kannabiksella on myös erilaisia haittavaikutuksia yleisimpänä sen aiheuttamana riippuvuus.

Kannabiksen demonisointi yleisenä huumeena on aiheuttanut mahdollisesti paljon vahinkoa. Tutkimustyöt kannabiksen käytöstä ovat jääneet pahasti jälkeen muiden kipulääkkeiden kanssa, mutta tilanne on onneksi muuttumassa. On tärkeätä selvittää kannabiksen hyödyt erilaisten sairauksien hoidossa ilman ennakkoluuloja.

Kivunlievitys

Kivunlievitys on tärkeä osa hoitotyötä. Kivunlievityksessä arvioidaan kivunlaatu sekä henkilökohtaiset soveltuvuudet eri lääkkeille. Hyvällä kivunlievityksellä saadaan helpotettua kroonisesta kivusta, syöpäkivuista, äkillisistä kivuista jne. kärsivien joka päiväistä elämää. Tähän kivunlievitykseen lääkärit sekä hoitajat tarvitsevat tarpeeksi työvälineitä. Yleisiä työvälineitä ovat lääkkeet, mutta myös hieronta, fysioterapia, viriketoiminta sekä muut hoitokeinot toimivat tarvittaessa kivunlievityksenä. Ottamalla pois työvälineitä, heikennämme mahdollisuutta onnistua parhaalla mahdollisella tavalla kivunlievityksessä, joka vaikuttaa oleellisesti koko hoitoon.

Kannabista ei saa kieltää kannabiksen takia!

Tässä vielä kuva erilaisista huumausaineista sekä niiden luokitteluista. Tämä on suuntaa antava kuva (klikkaa kuvaa suurentaaksesi sen).