Maailman tehokkain terveydenhoito on Vantaalla

Olen saanut ihan aiheellista palautetta viimeisessä bloggauksessani, pelastetaan Vantaan terveysasemat. Toinen kommentoijista väittää, että evääni on syöty. Samaan aikaan toinen kertoo minun välittävän vain terveysasemien etäisyyksistä, en tasosta. Ajattelin nyt näin uudella bloggauksella hahmottaa, miksi haluan säilyttää nykyiset terveysasemat ja se ei edes sodi laatua vastaan.

OECD on todennutt Suomen terveydenhoidon olevan maailman tehokkainta, kun taas vertailee Suomen terveydenhoitojärjestelmiä voi jopa sanoa Vantaalla olevan maailman tehokkainta terveydenhoitoa. Nyt tämä järjestelmä halutaan ideologisista syistä ajaa alas.

Kolme täyden palvelun terveysasemaa vai laaja verkko?

Vantaalle on ehdotettu kehitetteväksi kolme täyden palvelun terveysasemaa, missä tarjottaisiin myös osittain erikoisterveydenhuoltoa. Tällainen kehittäminen on hyvästä. Näin Vantaa pystyy säästämään osittain nousevia erikoisterveydenhuollon kustannuksia ja tätä muutosta en ole henkilökohtaisesti vastustamassa.

Mutta nykyisellä mallilla tämä muutos myös tarkoittaisi muiden terveysasemien alasajamista, mikä on täysin ristiriidassa esimerkiksi Vantaan vanhuspolitiikkaan, missä pyritään tarjoamaan palvelut lähelle jokaista vanhusta. Terveydenhuoltopalvelut ovat erittäin tärkeä osa vanhusten palveluja. Eräs vanhempi nainen sanoikin minulle, että kun Kivistöstä lähtee antamaan pissanäytettä kahden bussin vaihdolla Myyrmäkeen, niin näyte löytyy siinä Pähkinärinteen kohdalla jo bussin penkiltä.

Myös väestövastuualueina syntyvät n. 70 000 ihmistä palvelevat terveysasemat kuulostat jättimäiseltä. Verraten esimerkiksi Hämeenlinnaan, missä samalle väestömäärälle on tarjolla kuusi terveysasemaa.

Vantaalla myös halutaan kehittää vanhoja ostareita elinvoimasemmiksi. Tässä kohtaa korustuu varsinkin Hakunilan terveysasema, joka toimii Hakunilan ostoskeskuksessa. Samassa ostoskeskuksessa on myös Hakunilan apteekki, mikä joutuisi todennäköisesti sulkemaan ovensa kannattamattomana terveysaseman sulkeuduttua. Tämä tarkoittaisi hyvin todennäköisesti myös optiikkoliikkeen siirtymistä muualle. Tilalle tulisi vantaalaiseen tapaan todennäköisesti lähikapakoita, joiden terveyttä edistävät vaikutukset ovat varsin kyseenalaiset.

Uusi malli

Vantaa tarvitsee kaikki terveysasemansa kasvavan sekä nopeasti vanhenevan väestönsä vuoksi. Vantaa kuitenkin pitäisi pystyä kehittämään terveysasemiensa ja siihen työhön on ryhdyttykin. Kolme terveysasemaa Myyrmäki, Tikkurila ja Korso / Koivukylä muutetaan paremman palvelun terveysasemiksi, jotka tulevat tarjoamaan erikoissairaanhoidon palveluita. Samalla lääkärien työtä kehitetään luopumalla väestövastuumalleista ja siirrytään listautumismalleihin.

Listautumismallilla taataan oma lääkäri niille, jotka todella tarvitsevat sitä: tiettyjä kroonisia sairauksia sairastavat (reuma, diabetes) sekä dementikot. Muut lääkärit tulisivat jatkossa toimimaan enemmän yksityisen lääkäriaseman mallin mukaan myös tietyillä vapauksilla päättää työajoistaan. Tämä tulisi antaisi lisämotivaatiota lääkäreille siirtyä kunnalle töihin ja se helpottaisi vuokralääkäriongelmaa. Sipoossa vastaavanlainen lääkärimalli on ratkaissut lääkäriongelmat kokonaan ja siellä kaikki terveyskeskuksessa työskentelevät lääkärit ovat kunnalla töissä.

Yhteenveto

En siis itse ole vastustamassa terveydenhuollon kehitystä. Se tarvitseekin, tehokkuudestaan huolimatta sitä. Vastustan kuitenkin kolmen terveysaseman mallia, mikä olisi myös Vantaan vanhusstrategian sekä myös alueellisen kehittämisen vastainen. Hyviä, toimivia malleja toiminnan kehittämiseen Vantaalla on tulossa, mutta sen pitäisi kattaa kaikki jo olevat asuinalueet sekä ottaa huomioon uudet rakenteilla olevat alueet Leinelässä (asuntoja yli 2 500 ihmiselle), Marja-Vantaa (asuntoja yli 20 000 ihmiselle) sekä myös varauksin Kuninkaankolmio.

Toivottavasti tämä vastasi tiettyjen henkilöiden palautteeseen Vantaan terveysasemien pelastamisesta.