Vantaa sopeuttaa neljä miljoonaa palveluista

Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous on aiheuttanut paljon keskustelua. Ihmiset ovat kirjoittaneet minulle sähköposteja sekä myös erilaisilla foorumeilla keskustelua on käyty. Kokouksen aihe olikin raskas, niin päättäjille kuin kuntalaisille – sopeuttaminen. Jouduimme pakon edessä sopeuttamaan n. 4 miljoonaa euroa ja lisää on tulossa vielä syksyllä. Apulaiskaupunginjohtajan mukaan Vantaa on vaarassa ajautui kriisikunnaksi, jolloin valtio ottaa ohjat käsiinsä.

Kokouksen kulku oli kiivas. Keskustelua käytiin ja lopulta äänestettiin jokaisesta sopeutuskohdasta. PerusSuomalaiset olisivat halunneet perua kaikki sopeutustoimet, kuten varmasti jokainen kokoukseen osallistunut. Se ei kuitenkaan valitettavasti ole vaihtoehto. Mielenkiinnosta kertasin kuntalakia ja sieltä löytyy seuraavanlainen kohta:

8 luku
Kunnan talous
65 § (29.6.2006/578)

Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota. Siihen tehtävistä muutoksista päättää valtuusto.

Sosiaali- ja terveyslautakunta joutuu siis tekemään päätöksensä niissä raameissa, mitä kunnanvaltuusto on päättänyt. PerusSuomalaiset äänestyttivät jokaisen säästökohdan erikseen, esittämättä kuitenkaan mistä sosiaali- ja terveysalalla nämä säästöt otetaan. Esityksessä he halusivat keskeyttää investoinnit Leinelän alueeseen (asunnot, palvelut jne. 27 000 ihmiselle) sekä myös keskeyttää Kehäradan rakentamisen (poikittainen ratalinja Vantaalla, mikä koukkaa lentokentän kautta). Investoinnit todellakin tulevat rasittamaan Vantaan budjettia, mutta luovat kuitenkin samalla mahdollisuuden tulevaisuuteen. Tähän meidän pitää uskoa.

Kokouksessa keskusteltiin myös ohimennen verotuksesta. Verotus on laskenut Suomessa vuodesta 2000 yli 6%. On selviä merkkejä, ettei nykyinen verotuksen aste riitä kattamaan hyvinvointiyhteiskunnan kuluja. Verokeskustelu käytiin Vantaalla budjetin teon yhteydessä. Tällöin Vantaan Vihreät ja Vasemmistoliitto esittävät verotuksen nostoa muut puolueet vastustivat. Silloin tehtiin myös ne raamit, millä sosiaali- ja terveyslautakunta tulee toimimaan ja näin pakotettiin lautakunta tekemään kovia leikkauksia. Tässä kohtaa on syytä muistuttaa kuntalain ohjenuorasta luottamushenkilöille:

5 luku
Luottamushenkilöt
32 §

Luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden parasta sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla. Luottamushenkilön tai henkilön, joka on ehdolla muuhun luottamustoimeen kuin valtuutetuksi, on valtuuston tai asianomaisen toimielimen pyynnöstä esitettävä selvitys seikoista, joilla voi olla merkitystä hänen vaalikelpoisuutensa tai esteellisyytensä arvioinnissa.

Kokouksessa saatiin kuitenkin tehtyä joitakin muutoksia säästöihin. Säästöjen seuranta ja niiden vaikutukset tulevat tulevaisuuden kokouksiin. Sitä kautta saadaan mahdollisuus peruuttaa osia säästöistä, jos tilanne paisuu katastrofiksi. Palvelusetelimallia ruvetaan tutkimaan, eikä oteta suoraan käyttöön, mikä on hyvä asia. Palvelusetelimallilla tuskin tullaan tekemään säästöjä ja se on myös demokraattisesti arveluttavaa.

Vantaan Vasemmistoliitto jätti eriävän mielipiteen Hakunilan perheneuvolan siirtoa koskien. Säästöt perheneuvolan kohdalla olisivat noin 30 000 euroa, mutta samalla menetettäisiin joustavat palvelut sekä myös lähipalvelu. Ottaen huomioon Hakunilan alueen poikkeukselliset olot – Alueen työttömyysaste on 7,9 % vs 6% koko Vantaa. Lisäksi maahanmuuttajien prosentuaalinen lukumäärä väestöstä Hakunilassa on 12,5% myös pitkäaikaistyöttömien määrä on korkea verrattuna koko kaupunkiin. Hakunilan palvelun- sekä ennaltaehkäisyntarve on mielestäni näin korkeampi, kuin keskimäärin muualla Vantaalla. On huomioitava, että Hakunilan perheneuvolan asiakkaista 12,5% on maahanmuuttajataustaisia. 30 000 euron säästöt kuluisivat myös pitkälti henkilökunnan matkoihin (matkakulut + menetetty työaika matkustamiseen) Hakunilan alueen kouluihin, nuorisotiloihin jne. Todellisia säästöjä ei tulisi.

Mistä säästettiin?

Käytännössä lautakunnan hyväksymä päätös tarkoittaa muun muassa päihdehuollon ostopalvelujen, suun terveydenhuollon, vammaispalvelujen ja mielenterveyskuntoutujien asumispalvelujen vähentämistä kuluvan vuoden aikana. Omaishoidontuen maksut laskettiin lakisääteiselle tasolle korkeinta maksuluokkaa lukuun ottamatta. Määrärahojen loppumisen jälkeen uudet hakemukset laitetaan jonoon.

Vantaan sosiaali- ja terveyspalvelujen ylitysuhka on kuitenkin kaiken kaikkiaan 25 miljoonaa euroa, joten talkootyötä riittää.

Painotetaan vielä loppuun. Kukaan ei haluaisi poistaa palveluja ihmisiltä, mutta lautakuntatyössä on raskaita, ikäviä velvotteita. Nämä velvotteet pitää tehdä parhaimman tahdon mukaan, ajatellen ihmisiä, mutta tiukassa raamissa. Kritiikki pitäisi osua näihin raameihin ja niitä pitäisi laajentaa, jotta jatkossa ei jouduta leikkaamaan ihmisiltä.