Vantaan säästöt tänään lautakunnassa

Vantaa säästää.

Vantaa ottaa pois vammaisilta, köyhiltä, juopoilta ja lapsilta.

Mielestäni kaikista pitäisi pitää huolta.

Vantaalla tehdään huonoa politiikkaa. Kansa tietää.

Ulkoistetaan ja siirretään vastuuta yrityksille. Näin ei pitäisi toimia.

Tänään istutaan pitkään kokouksessa. Minua ei vielä odoteta siellä.

Haluan vaikuttaa Vantaan säästöihin.

Haluan tehdä Vantaasta paremman paikan kaikille.

Liverpool ei voittanut tänä vuonna mitään, harmi.


Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu tänään päättämään isoista säästöistä. Säästökohteiksi listalle on laitettu mittavia säästöjä ehkäisevän päihdetyön toiminnassa, nuorten päihdehuollonpalveluissa sekä päihdehuollon ostopalvelujen vähentäminen.

”Perustuslain 19 §:n mukaan julkisen vallan on edistettävä väestön terveyttä. Julkisen vallan on myös tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu sekä turvattava riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Alkoholin aiheuttamia haittoja voidaan ehkäistä edistämällä kansalaisten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Alkoholihaittojen ehkäisy edellyttää myös alkoholin käytöstä aiheutuvien riskien ja niihin vaikuttavien olosuhteiden ja käyttäytymisen ohjaamista yhteisen edun mukaisesti.” (STAKES)

Mielestäni supistaminen ennaltaehkäisevästä työstä, nuorten päihteiden käyttäjien asiakkuuden alun viivästyttäminen sekä hoitopaikkojen vähentäminen on ristiriidassa Stakesin alkoholiohjelman kanssa sekä myös osin perustuslain 19§ kanssa. Ennaltaehkäisystä supistaminen tulee myös varmasti näkymään muutaman vuoden sisällä kohonneina päihteidenhuollon asiakkaina sekä maksuina. Säästöjenkin on perustuttava kestävään kehitykseen ja ei ole järkevää siirtää maksua muutamalla vuodella eteenpäin suurten korkojen kanssa maksettavaksi.

Vantaa aikoo myös säästää omaishoitajien tuesta. Uusia omaishoitajien asiakkaita ei otettaisi tänä vuonna enää. Tämä on kuitenkin taloudellisesti kestämätöntä.

Yleinen käsitys on, että omaishoidon tuki pikemminkin korvaa laitoshoitoa kuin lykkää laitossijoitusta.Kuntien arvion mukaan lähes puolet omaishoidon tuella hoidettavista, ehkä noin 12 000, olisi jonkinasteisessa laitoshoidossa, jos he eivät olisi omaishoidossa.
omaishoidolle vaihtoehtoisissa tuen muodoissa. Kunnallisen omaishoidon tuen turvin hoidetaan noin 15–20 prosenttia pitkäaikaishoidon asiakkaista, joilla pitkäaikainen laitosmainen hoito olisi omaishoidon vaihtoehto. Hoidon menot kunnalle ovat alle 10 prosenttia pitkäaikaishoidon kokonaismenoista.
Näin omaishoidosta on tarkoitus tehdä merkittävä osa kotihoitoa, jonka avulla ehkäistään, siirretään ja korvataan laitoshoitoa ja tehostettua palveluasumista sekä vähennetään kotipalvelujen tarvetta.
Kokouksessa tullaan keskustelemaan myös palvelusetelijärjestelmän käyttöönotosta.
Vaikka aihe oli vakava, en voinut välttää kiusausta aloittaa tätä bloggausta kuin eräs tunnettu plogin pitäjä.