Oma nainen tappaa yli viisi miestä vuosittain

Yli 24 turhaa kuolemaa

Ilta-Lehti onnistui jälleen saamaan minut aamulla pahantuuliseksi kirjoittamalla perheväkivallasta. Perheväkivallasta kirjoitettaessa naisista yleensä tehdään uhreja ja miehistä tekijöitä, vaikka tilanne ei näin yksinkertainen olekaan.

Perheväkivallan vaittu puoli Suomessa on naisten miehiin sekä lapsiin kohdistama väkivalta. Ilta-Lehden käyttämästä lähteestä nämä molemmat löytyvät selvinä lukuina, mutta toimittaja jättää asian mainitsematta. Se on tabu, mistä ei saa keskustella.

Perheväkivalta Suomessa Tutkimuksen mukaan Suomessa kuolee vuosittain yli viisi miestä perheväkivallan uhreina (24 vuosina 2003-2007). Samaan aikaan 29 alle 15-vuotiasta lasta kuoli perheväkivallan uhrina, 20 heistä äitinsä surmaamina, 7 isänsä ja 2 veljensä. Äidit siis tappoivat melkein kolminkertaisesti enemmän lapsiaan, kuin isät. Tämä on vaiettua perheväkivaltaa.

Perheväkivaltakeskustelu pitäisi avata uudelleen aivan uudesta näkökulmasta – Miehiä ja naisia pitäisi kohdella tasapuolisesti uhreina ja tekijöinä. Myös tutkimukset miesten uhrikokemuksista perheväkivallassa tulisi aloittaa, jotta vaiettu väkivalta tulisi näkyviin. Myös miesten ja lasten ensi- ja turvakotitoimintaa tulisi tehostaa ja miesten paikkalukua nostaa.

Ja tärkeimpänä uhrimantteli naisten hartioilta pitäisi nostaa pois, jotta asiallinen keskustelu perheväkivallasta voisi alkaa.