Vantaan porvarit pakenevat kehitysvastuuta

Vantaan Sanomissa (3.9.) ilmestyi Vantaan valtuuston puheenjohtaja Tapani Mäkisen kunnallispoliittisia näkemyksiä esittelevä artikkeli. Mäkisen mukaan Vantaan kaupunki ei tule selviämään taloudellisista ongelmistaan ellei se aloita lakisääteisten palvelujen voimakasta yksityistämistä ja ulkoistamista. Yksityistäminen on kuitenkin vain kehittämisvastuun siirtämistä yksityiselle yritykselle. Sen voimakas puoltaminen kertoo nähdäkseni pelosta kohdata haasteet, seistä niiden edessä ja ratkaista ne. Vantaan nykyinen tilanne on mahdollisuus, mahdollisuus tehdä asioita toisin, rakentaa ja kehittää palveluita. Tämä mahdollisuus meidän tulee käyttää itse, ei antaa sitä markkinavoimille.

Mäkinen syyttää vasemmistoa siitä, ettei se toimi kuten hän haluaa – mikä on vain hyvä asia. Toiset meistä kun ovat tarpeeksi vahvoja kantamaan muutoksien tuoman vastuun sen sijaan että vain luovuttaisivat sen edessä. Mäkisen mielestä Vantaan poliittinen yhtenäisyys on vaakalaudalla, mutta tämähän vain todistaa demokratian toimivan: turha on kiskoa samaa köyttä, jos matka on syvälle suohon. Nyt tarvitaan uudenlaista ajattelua, ja sitä me toivottavasti saamme valtuustoon lisää ensi kuussa.

Mäkinen tuo vaalikorttina esille myös Helsingin ja Vantaan yhdistämisen, mikä mielestäni on todella huono vaihtoehto lähidemokratian kannalta. Muodostuvassa kaupungissa olisi yli 700 000 ihmistä, jolloin lähidemokratian toteutuminen olisi mahdoton yhtälö. Valta siirtyisi yhä enemmän virkamieskoneistolle.

Mäkinen ei myöskään ole ainoa samassa lehdessä “kunnostautuva” kokoomuslainen: apulaiskaupunginjohtaja Jukka Salminen ilmoittaa, että omaishoitajia ei oteta enää tänä vuonna. Jonoon pääsee kyllä, mutta rahaa saa vasta ensi vuonna – jos sitä silloinkaan löytyy. Tämä on täysin naurettavaa. Jos ensin valitetaan, että talous on ruvella ja jotain pitäisi tehdä, niin miksi samaan hengenvetoon tuhotaan halvinta ja parhaisiin kuuluvaa hoitomuotoa vanhuksille ja vammaisille? Ovatkohan Salminen ja Mäkinen laskeneet paljonko omaishoidon alasajo tulee maksamaan pitkässä juoksussa kunnalle? Tuskin. Näitä suunnitelmia ei ilmeisesti ole tehty ajatellen tulevaisuutta pidemmällä tähtäimellä, vaan säästöt pitää saada nyt ja heti. Ei siis ole niin väliä, mihin summiin säästötoimenpiteiden todelliset kustannukset nousevat muutaman vuoden päästä, kunhan nyt vaalivuotena saadaan päteä.