Hoitohenkilökunnan mielenosoitus nettirekisteriä vastaan

Olen mukana järjestämässä hoitohenkilökunnan mielenosoitusta avointa nettirekisteriä vastaan. Alla on virallinen lehdistötiedoite asiasta.

LEHDISTÖTIEDOTE

Tiedotusvälineille 1.9.2008
julkaisuvapaa heti

Mielenosoitus terveydenhuollon ammattihenkilöistä perustettavaa Internet -rekisteriä vastaan järjestetään 9.9.2008 klo. 12.00.

Hallitus on 21.8. hyväksynyt lainmuutoksen, jonka tarkoituksena on perustaa Internetiin kaikille avoin rekisteri terveydenhuollon ammattihenkilöistä. Rekisteristä selviäisi terveydenhuollon ammattihenkilön nimen ja rekisteröintinumeron lisäksi tämän syntymävuosi sekä ammattipätevyys, maininnat mahdollisista erikoislääkäri- tai erikoishammaslääkärioikeuksista ja tiedot ammattipätevyyden rajoituksista.

Kaikille avoin Internet -rekisteri on herättänyt kiivasta keskustelua terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa. Avoin rekisteri loukkaa terveydenhuollon ammattilaisten yksityisyyden suojaa. Tällä hetkellä kaikki rekisteriin tulevat tiedot ovat helposti jokaisen saatavissa Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksesta. Mielestämme myös hoitohenkilökunnalla on oikeus yksityisyyteen sekä heitä itseään koskevien henkilötietojen julkaisemisesta päättämiseen.

Eduskunta käsittelee lainmuutosta 9.9.2008 klo. 14.00 pidettävässä täysistunnossa. Lainmuutosta vastustavat pitävät samana päivänä mielenosoituksen, joka alkaa kokoontumisella Helsingissä Kiasman edessä klo. 12.00. Kiasmalta mielenosoittajat jatkavat eduskuntatalolle, jossa vaaditaan eduskuntaa hylkäämään lainmuutos tai tekemään siihen vaatimiamme muutoksia.

Me vaadimme, että rekisteriin liitetään sähköinen tunnistautuminen. Tietokantaan tulee jäädä sähköinen sormenjälki siitä, kuka tietoja on katsonut ja rekisteröidyllä tulee olla oikeus tarkastaa, kuka juuri häntä koskevaa informaatiota on tarkastellut. Lisäksi jokaiselle TEO:n rekisteröimälle ammattihenkilölle tulee varata mahdollisuus pyytää ammatinharjoittamisoikeutensa poistoa ennen rekisterin siirtämistä vapaasti saataville verkkoon.

Lisätietoja:
–  Mikko Weckström, vf@hoitajat.net, 040-5690145
– Teemu Hiilinen, hiilinen@gmail.com, 050-3703295
– http://www.new.facebook.com/event.php?eid=33395986653
– http://hoitajat.net/9.9.2008/index.php?title=Etusivu