Vanhusasiamies vanhusten asialle

Vanhusten huonosta kohtelusta on tullut polttava aihe. Espoon Merikartanon kauhutarinat osoittavat selvästi ne epäkohdat, mitä on olla vanhus nykypäivän Suomessa. Myötätuntoa on kyllä tullut, mutta ratkaisuja, niitä odotellaan.

Yksi parhaimmista ratkaisuista, mitä itse näkisin olisi Tukholman vanhusasiamies -malli. Vanhusasiamiehen tehtäviin Tukholmassa kuuluu:

  • Antaa neuvoja, tukea ja ohjausta vanhuksille sekä heidän omaisilleen, läheisilleen ja muille edustajilleen.
  • Ohjata vanhus oikean huoltotoimen tai viraston puoleen ja tarvittaessa olla avuksi yhteydenotossa.
  • Vastaanottaa ja seurata eri näkökantoja, toivomuksia ja valituksia, sekä välittää nämä eteenpäin vanhustenhuollosta vastuussa olevien tietoon, niin että puutteet huomioidaan ja korjataan.
  • Levittää tietoa hyvistä esimerkeistä, niin että Tukholman kaupungin vanhustenhuolto voi kehittyä edelleen ja parantua entisestään.

Vanhusasiamiestä tarvitsevat varsinkin ne vanhukset, kenellä ei ole omaisia tai omaiset eivät pysty ajamaan heidän oikeuksiaan. Vanhusasiamiehen kautta pystyttäisiin puuttumaan nopeasti ja tehokkaasti, niin yksityisissä palvelukodeissa kuin julkisessa terveydenhuollossa, ilmeneviin epäkohtiin.

Ehdotankin Vantaan kaupungille vanhusasiamiehen palkkaamista. Vanhusasiamiehen toimenkuva tulisi määritellä samansuuntaiseksi kuin Tukholman kaupungin vanhusasiamiehen. Vanhusasiamies pystyisi parantamaan vanhusväestön elämänlaatua sekä myös tiedonkulkua vanhuksilta päättäjille.